Een juiste mestopslag voorkomt gevaarlijke situaties! In het nieuws wordt regelmatig aandacht besteed aan situaties die ontstaan zijn door een onjuiste mestopslag of onjuist omgaan hiermee. Tussen 1980 en 2018 hebben er zich meer dan 35 ernstige ongelukken voorgedaan als gevolg van onjuistheden rond mestopslag. Vaak (onder)kent men de gevaren niet of worden de juiste veiligheidsmaatregelen niet getroffen. Daarom zetten wij alles wat u moet weten over de juiste mestopslag nogmaals op een rijtje.

Verschillende systemen voor mestopslag

Er zijn tal van systemen op de markt voor de juiste mestopslag. Zo is er bijvoorbeeld de betonnen mestsilo welke zeer weinig onderhoud vereist en erg duurzaam is. Bij een betonnen mestsilo is het van belang dat de juiste kwaliteit beton wordt gebruikt, anders wordt de kans op aantasting vergroot. Tevens speelt de wapening van de silo een groot rol in de levensduur van de mestsilo. Daarnaast is er het mestopslagsysteem: het Flexobassin. Het Flexobassin is gemaakt van kunststof en is zeer geschikt voor minder draagkrachtige ondergronden. Het Flexobassin biedt u dus de mogelijkheid de mestsilo op (bijna) elk gewenst locatie neer te kunnen zetten.

Tot slot zijn er het Foliebassin en de Flexxobag. Het Foliebassin is een voordelig en duurzaam mestopslagsysteem dat tevens geschikt is voor zwakkere ondergronden. De Flexxobag is gemaakt van zeer zwaargewapend PVC stof waardoor het een lange levensduur geniet en gemakkelijk in onderhoud en installatie is. Zoals u leest zijn er meerdere soorten mestopslag systemen die verschillen in levensduur, onderhoud en duurzaamheid.

Het belang van ventilatie

Welk mestopslag systeem u ook kiest, tijdens werkzaamheden blijft ventilatie altijd een van de belangrijkste aspecten. Bij de opslag van mest komt namelijk bepaalde gassen vrij die zeer gevaarlijk kunnen zijn voor mens, dier en milieu. Er zijn verschillende gassen die vrij kunnen komen bij mestopslag, van methaan, kooldioxide en waterstofgas tot blauwzuurgas toe. Wanneer de ventilatie in de mestopslag onvoldoende is kan dit leiden tot brand, vergiftiging, verstikking of zelfs tot explosies! Kortom: het ventileren van uw mestopslag is van levensbelang! Ga nooit zelf in uw mestopslag. Laat altijd een gecertificeerd en kwalitatief en deskundig bekend staand bedrijf de noodzakelijke werkzaamheden verrichten. Let er daarbij op dat met deugdelijk materiaal en deskundig personeel wordt gewerkt.

Wateler helpt u verder met mestopslag

Door onze jarenlange ervaring met mestopslagsystemen, stalventilatie en stalinrichting bent u bij ons zeker aan het juiste adres. Wanneer u een mestopslag systeem bij ons besteld garanderen wij u een snelle levering en opbouwtijd. Zo wordt u volledig ontzorgd. Tevens bent u bij Wateler ervan verzekerd dat u een veilige mestopslag systeem ontvangt. Al onze mestopslagsystemen kunnen geleverd worden met het leidingwerk en het mixsysteem naar uw keuze. Tijdens het gehele project wordt u door ons begeleid: van de offerte en de order tot de vergunning en de realisatie.